Monday, March 19, 2007

De bästa katalogerna

Det finns gott om olika kataloger dit man kan lägga in sin webbplats för att lyckas med sökmotoroptimering. Många ser ju kataloger som ett sätt att få fler länkar, vilket givetvis är en poäng. Det finns dock flera syften bakom kataloger och en viktig poäng är att Du som användare slipper söka på en massa olika termer, utan istället kan surfa “rätt in” till bra innehåll. Nedan följer de tre bästa katalogerna i Sverige, samt lite kommentarer krings anmälningsprocessen för dessa:

Dmoz
Den tveklöst mäktigaste av de svenska (och internationella) katalogerna. Varför? Jo, google använder dmoz listningar för att skapa Google directory, som också finns på svenska. Har din sida lyckats komma med i dmoz så kommer google directory att använda sig av den titel och meta description som finns i dmoz, även för listningen i google’s index! Är du inte nöjd med detta ofta rätt korta utdrag från dmoz, så kan du stoppa in en NO ODP meta-tagg, så kommer din hemsida att listas med precis den titel som du önskar! Reglerna för att komma med i denna katalog är världigt hårda, läs mer på dmoz guidelines (finns tyvärr ej på svenska, det närmaste är engelska eller danska).

Olika kategorier i dmoz kan skilja sig väldigt mycket. T. ex kan vissa katagorier vara så stora att man får välja olika bokstäver som underkategorier, t. ex “E inom webbdesign” medan andra kategorier kan vara väldigt omfångsrika såsom webbhotell.

Hur kommer jag med i Dmoz?
Det viktiga är att du skriver kort och koncist, redaktionellt och inte använder värdeladdade ord. En erfaren editor kan ofta få med din sida om den håller tillräckligt hög redaktionell klass. På GetUpdated har vi självfallet redaktörer med behörighet att editera i dmoz..

Upptäck svenska Dmoz du också!

Katalogen av KTHNOC (Fd Sunet)
En av de äldsta katalogerna med verkligt stort länkkraft. Redan 1993 bildades katalogen av herr Rickard Schoultz från KTHNOC. Tanken var att denna sida skulle vara en “framsida till den svenska webben”, då med namnet Sunet-gruppen. Bakom idén att starta en katalog redan i början av 1990-talet stod Stiftelsen för kunskap och utveckling, ofta benämnd KKS. Fram till årsskiftet 2007 så har nätdriften tillhandhållits av Sunet, vilket alltså inte längre är fallet. Sunet fortsätter dock att förse högskolor och universitet med acess till Internet. Det finns många bra kategorier inom KTHNOC, som man kan notera så är kategorierna ofta mer kraftigt indelade än t.ex Surfguiden.

Hur kommer jag med i katalogen av KTHNOC?
Du får anmäla dig till deras register, som på senare tid blivit mycket hårdare.

Besök gärna en av de bästa svenska katalogerna, katalogen eller KTHNOC.

Surfguiden
Den äldsta och mest länkkraftiga svenska katalogen som ej drivits av universitet eller en stor skara frivilliga editörer. Det finns flera kategorier med unika webbplatser, som du säkert inte haft hittat ifall du bara sökte efter ett ord i google. För den delen så hade du säkert inte sökte efter just de ord och kategorier som finns med i katalogen. Visst, datorer och Internet må vara en spännande kategori, men hur ofta söker du på dessa ord i google? Givetvis kan du hitta andra vanliga kataloger, eller mer nischade kataloger. Eller varför inte upptäcka nya sidor inom hälsa?

Hur kommer jag med i katalogen av Surfguiden?
Att komma med i Surfguiden kan innebära att din sida får en rejäl knuff i sökmotorresultaten, precis som de övriga katalogerna på listan. Kraven för att komma med i denna katalog är dock väldigt hårda, som sig bör för att listas i en förstaklassens katalog. Vi följer dmoz guidelines och ifall den som anmäler en sida lägger den i “fel kategori”, skriver värdeladdade ord såsom att den egna webbplatsen är “bäst”, inte särskiljer sig från andra webbplatser, inte uttrycker sig professionellt, eller inte har en tilltalade webbdesign, så är det inte säkert att webbplatsen verkligen förtjänar en plats i katalogen.

Besök Surfguiden du också!

No comments: